Ma - Vr 08:30-17:00 0318 - 575 573
info@hornfd.nl
Hypotheekadvies
Eerlijk en persoonlijk advies
Verzekeringsadvies
Particuliere en zakelijke risico’s
Pensioenadvies
Deskundig advies voor later
STEL UW VRAAG

Hypotheek oversluiten?

Momenteel een hot item nu de hypotheekrente zeer laag is. In veel gevallen sluiten mensen de hypotheek over om een lagere rente te betalen. Een lagere rente betekent immers ook lagere maandlasten.

Maar oversluiten om meer zekerheid van aflossen te krijgen is wellicht nog belangrijker. Immers is de hypotheek nog wel betaalbaar op pensioendatum? En wat te doen bij het naderen van de einddatum? Kan de aflosvrije hypotheek wel
Ineens afgelost worden of moet de woning daarvoor verkocht worden?

Ook zien wij dat mensen met een beleggingshypotheek liever kiezen voor een hypotheek met zekerheid van aflossing. Verder kan bij een verbouwing het voordeliger zijn de hypotheek over te sluiten dan de bestaande hypotheek te verhogen.

Waar moet u opletten bij het oversluiten?

Heeft u een aflosvrije hypotheek (van voor 1 januari 2013)? Dan mag u volgens de overgangsregeling deze aflosvrije hypotheekvorm gewoon meenemen als u de hypotheek wenst over te sluiten naar een andere geldverstrekker.
De meeste geldverstrekkers wensen 50% van de woningwaarde aflossingsvrij te financieren.

De andere 50% zal dan binnen de looptijd afgelost moeten worden.

Door deze aflossing kan het zijn dat de nieuwe maandlast (rente + aflossing) hoger uitkomt dan de oude maandlast (alleen rente), maar u heeft nu wel zekerheid van aflossing van de hypotheek voor 50%.

Misschien is het aflossen van een hoger percentage of de totale hypotheek voor u wel een prettig idee.

Heeft u een (bank)spaarhypotheek? Dan zijn de mogelijkheden beperkt. Dit komt doordat niet alle geldverstrekkers nog een (bank)spaarhypotheek aanbieden. De reden hiervan is dat nieuwe hypotheken alleen nog een annuïteiten of lineaire vorm kennen, waardoor de (bank)spaarhypotheek langzaam zal verdwijnen.

Verder heeft het in het algemeen geen nut een (bank)spaarhypotheek over te sluiten, de lagere hypotheekrente houdt namelijk in dat er een hogere inleg gedaan moet worden om op de vaste einddatum het eindkapitaal bij elkaar gespaard te hebben. Wellicht zijn de bruto maandlasten lager maar de netto maandlasten niet.

De hypotheekrente is immers aftrekbaar, de inleg niet.

Uiteraard kunnen wij u een en ander voor u berekenen.

Wat zijn de kosten van het oversluiten van een hypotheek?

Het oversluiten van de bestaande hypotheek naar een andere geldverstrekker kost geld. Deze oversluitkosten dienen terugverdiend te worden met de lagere maandlast. De oversluitkosten kunnen bestaan uit:

  • Taxatiekosten
  • Notariskosten
  • Boeterente
  • Advies- en bemiddelingskosten hypotheekadviseur

Het is raadzaam eerst de huidige geldverstrekker om een nieuw renteaanbod te vragen. Dit levert namelijk een besparing op de oversluitkosten op, zo zullen de kosten van de notaris lager uitvallen.

Informeer op voorhand hoeveel boeterente u moet betalen, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Op moment van daadwerkelijk aflossen (oversluitdatum) kan de boeterente overigens afwijken door een stijgende of dalende rente nadat u de boeterente heeft opgevraagd.

De kosten van het oversluiten kunt u veelal meefinancieren, de besparing wordt hierdoor wel minder, immers u betaalt ook rente over dit meegefinancierde bedrag. De meeste kosten van het oversluiten zijn fiscaal aftrekbaar, maar let op leent u geld om deze kosten te financieren, dan heeft u over dit deel van de hypotheek geen renteaftrek!

Einde rentevaste periode: Hypotheek oversluiten zonder boetrente

Aan het einde van de huidige rentevaste periode krijgt u minimaal 3 maanden van te voren een nieuw voorstel van uw hypotheekverstrekker. Dit is het moment om te kijken of oversluiten niet voordeliger is.
De reden is dat u nu geen boeterente kwijt bent indien u naar een andere geldverstrekker gaat. Andere geldverstrekkers bieden wellicht een lagere rente aan, waardoor u dus goedkoper uit bent. Met de overige oversluitkosten, zoals notaris-, taxatie- en advieskosten, dient u wel rekening te houden.

Wilt u meer weten? Laat uw gegevens achter en wij nemen contact met u op voor een kosteloos adviesgesprek.

Maak een afspraak


    GDPR