Een hypotheek oversluiten voor uw woning in Ede

Van der Horn Financiële Diensten B.V. > Diensten > Hypotheekadvies > Een hypotheek oversluiten voor uw woning in Ede

Als u de hypotheek wilt oversluiten van uw woning in regio Ede, Wageningen en Veenendaal, staan wij u bij met raad en daad. Dit is momenteel een hot item aangezien de hypotheekrente zeer laag is. Van der Horn Financiële Diensten uit Ede, niet ver van Veenendaal en Wageningen, helpt u graag bij het oversluiten van uw hypotheek.

Wij helpen u als u de hypotheek wilt oversluiten van uw woning in Ede

In veel gevallen sluiten mensen de hypotheek over om een lagere rente te betalen. Een lagere rente betekent immers ook lagere maandlasten. Maar het oversluiten van een hypotheek in bijvoorbeeld Ede, Veenendaal en Wageningen om meer zekerheid van aflossen te krijgen, is wellicht nog belangrijker. Is de hypotheek nog wel betaalbaar op pensioendatum? En wat te doen bij het naderen van de einddatum? Kan de aflosvrije hypotheek wel ineens afgelost worden of moet de woning daarvoor verkocht worden? Wij zien dat mensen met een beleggingshypotheek liever kiezen voor een hypotheek met zekerheid van aflossing. Verder kan het bij een verbouwing voordeliger zijn om de hypotheek over te sluiten dan om de bestaande hypotheek te verhogen.

Waar moet u opletten bij het oversluiten?

Heeft u een aflosvrije hypotheek (van voor 1 januari 2013)? Dan mag u volgens de overgangsregeling deze aflosvrije hypotheekvorm gewoon meenemen als u de hypotheek van uw woning in Ede, Veenendaal of Wageningen wilt oversluiten naar een andere geldverstrekker. De meeste geldverstrekkers wensen 50% van de woningwaarde aflossingsvrij te financieren. De andere 50% moet dan binnen de looptijd afgelost worden. Door deze aflossing kan het zijn dat de nieuwe maandlast (rente + aflossing) hoger uitkomt dan de oude maandlast (alleen rente), maar u heeft nu wel zekerheid van aflossing van de hypotheek voor 50%. Misschien is het aflossen van een hoger percentage of de totale hypotheek voor u wel een prettig idee.

Voor (bank)spaarhypotheken zijn de mogelijkheden beperkt

Heeft u een (bank)spaarhypotheek? Dan zijn de mogelijkheden beperkt. Dit komt doordat niet alle geldverstrekkers nog een (bank)spaarhypotheek aanbieden. De reden hiervoor is dat nieuwe hypotheken alleen nog een annuïteiten of lineaire vorm kennen, waardoor de (bank)spaarhypotheek langzaam verdwijnt. Verder heeft het in het algemeen geen nut een (bank)spaarhypotheek over te sluiten. De lagere hypotheekrente houdt namelijk in dat er een hogere inleg gedaan moet worden om op de vaste einddatum het eindkapitaal bij elkaar gespaard te hebben. Wellicht zijn de bruto maandlasten lager, maar de netto maandlasten niet. De hypotheekrente is immers aftrekbaar, de inleg niet. Als hypotheekadviseur willen wij uiteraard het een en ander voor u berekenen, zodat u een duidelijk beeld van de mogelijkheden heeft.

Wat zijn de kosten van het oversluiten van een hypotheek?

Het oversluiten van de bestaande hypotheek van uw woning in Wageningen, Ede of Veenendaal naar een andere geldverstrekker kost geld. Deze oversluitkosten dienen terugverdiend te worden met de lagere maandlast. De oversluitkosten kunnen bestaan uit:

  • Taxatiekosten
  • Notariskosten
  • Boeterente
  • Advies- en bemiddelingskosten hypotheekadviseur

Het is raadzaam eerst de huidige geldverstrekker om een nieuw renteaanbod te vragen. Dit levert namelijk een besparing op de oversluitkosten op. Zo vallen de kosten van de notaris lager uit. Informeer ook op voorhand hoeveel boeterente u moet betalen, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Op moment van daadwerkelijk aflossen (oversluitdatum) kan de boeterente overigens afwijken door een stijgende- of dalende rente nadat u de boeterente heeft opgevraagd.

De kosten van het oversluiten kunt u veelal meefinancieren, de besparing wordt hierdoor wel minder. U betaalt immers ook rente over dit meegefinancierde bedrag. De meeste kosten van het oversluiten zijn fiscaal aftrekbaar. Let op: leent u geld om deze kosten te financieren, dan heeft u over dit deel van de hypotheek geen renteaftrek!

Einde rentevaste periode: Hypotheek oversluiten zonder boeterente

Aan het einde van de huidige rentevaste periode krijgt u minimaal drie maanden van tevoren een nieuw voorstel van uw hypotheekverstrekker. Dit is het moment om te kijken of het oversluiten van de hypotheek van uw woning in Ede, Veenendaal of Wageningen niet voordeliger is. De reden is dat u nu geen boeterente kwijt bent indien u naar een andere geldverstrekker gaat. Andere geldverstrekkers bieden wellicht een lagere rente aan, waardoor u dus goedkoper uit bent. Met de overige oversluitkosten, zoals notaris-, taxatie- en advieskosten, dient u wel rekening te houden.

Laat uw gegevens achter

Wilt u meer weten over het oversluiten van een hypotheek voor uw woning in Ede, Veenendaal of Wageningen? Laat uw gegevens achter en wij nemen contact met u op voor een kosteloos adviesgesprek. Indien u vragen heeft, neemt u eenvoudig contact met ons op via 0318575573 of info@hornfd.nl. Heeft u behoefte aan ander advies, bijvoorbeeld verzekeringsadvies? Ook dan staan wij voor u klaar.

GDPR