Werkgeversaansprakelijkheid

Werkgeversaansprakelijkheid en zorgplicht.

Als werkgever heeft u een zorgplicht voor uw werknemers. U moet zorgen voor een veilige werkomgeving, goede instructies, veilig gereedschap, beschermingsmiddelen, etc. Als u hier niet aan voldoet en uw werknemer krijgt een ongeluk, dan kunt u hiervoor aansprakelijk gesteld worden.

De zorgplicht gaat vrij ver, u bent niet alleen aansprakelijk voor ongelukken op de werkvloer, maar ook voor verkeersongevallen tijdens werktijd of tijdens een bedrijfsuitje.
Zo is een medewerker van een autoverhuurbedrijf tijdens het schoonmaken van een bestelwagen met een stofzuiger tijdens het uitstappen op de stofzuigerslang gestapt. Hij viel hierdoor op de stoeprand en heeft hierbij zijn pols gebroken. De werkgever werd in hoger beroep aansprakelijk geacht, hij had instructies moeten geven over het veilig stofzuigen van een bestelwagen.

Hier was sprake van werkgeversaansprakelijkheid.

Ook kan er sprake zijn van een goed werkgeverschap, er is dan geen nauwe band tussen het ongeval en de werkzaamheden. Bijvoorbeeld letsel door een ongeval tijdens het meedoen aan een workshop rollerskaten in de hal van de werkgever. Of het krijgen van een ongeval tijdens een zakenreis. Deze ongevallen kunnen immers wel aan het werk worden gerelateerd.

Een aansprakelijkheidsverzekeringen voor bedrijven verleent in deze situaties niet altijd dekking!!

U dient als werkgever voor een (behoorlijke) verzekeringen te zorgen. Een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven alleen is dus niet voldoende!

GDPR