Doorstromer

Als u uw huidige woning verkoopt en een nieuwe woning koopt wordt u gezien als doorstromer en krijgt u te maken met de nieuwe belastingregels rond de eigen woning en de hypotheekrente-aftrek.

Het is afhankelijk van uw situatie voor welke hypotheekvormen u in aanmerking komt. Neem voor een persoonlijk en objectief gratis advies contact met ons kantoor op.

Kort samengevat zijn er meerdere mogelijkheden:

U verhuist en hoeft geen extra lening: Had u al een hypotheek op 31 december 2012 dan gelden de nieuwe belastingregels niet voor u en kunt u de huidige hypotheekvorm meenemen voor uw nieuwe woning. De geldverstrekker beoordeelt aan de hand van de geldende regels wat de verdere mogelijkheden op dat moment zijn. In de meeste gevallen verstrekken zij niet meer dan 50% van de marktwaarde aan aflossingsvrije hypotheek.

U verhuist en heeft een extra lening nodig: U krijgt in dit geval te maken met de nieuwe regels. De aanvullende hypotheek dient, om in aanmerking voor hypotheekrente-aftrek te komen, binnen 30 jaar geheel en minimaal annuïtair afgelost te worden. U kunt voor dit deel uitsluitend kiezen uit een annuïteiten- of lineaire hypotheek. Voor de op 31 december 2012 bestaande hypotheek blijven de huidige regels gelden. Maar ook hier geldt dat geldverstrekkers in de meeste gevallen niet meer dan 50% van de marktwaarde aan aflossingsvrije hypotheek verstrekken. U hoeft niet bij de huidige hypotheekverstrekker te blijven.

Zoals u ziet zijn er meerdere situaties mogelijk. Zo kunt u uw huis in 2012 hebben verkocht en pas in 2013 een nieuwe woning hebben aangekocht; geldt dan het overgangsrecht voor u??

Ook krijgt een doorstromer met de bijleenregeling te maken, deze regeling stimuleert doorstromers om de overwaarde die vrijkomt bij de verkoop van de oude woning te investeren in de nieuwe woning. Doet u dit niet en kiest u ervoor om een hypotheek af te sluiten voor de volledige aankoopsom, dan is er geen recht op hypotheekrente-aftrek over het geleende geld ter grootte van die overwaarde.

U kunt contact met ons kantoor (0318-575573) opnemen voor meer informatie of persoonlijk advies.

GDPR