verhuisregeling hypotheekrente

Van der Horn Financiële Diensten B.V. > Informatie > verhuisregeling hypotheekrente

De hypotheekrente is in korte tijd fors gestegen. De meeneemregeling is belangrijker dan ooit geworden. Maar hoe werkt dit?

De meeneemregeling ook wel verhuisregeling genoemd staat in vrijwel alle hypotheekvoorwaarden (maar niet in alle voorwaarden, er zijn altijd uitzonderingen) en geldt indien je wilt verhuizen. Je mag dan de rente meenemen voor de resterende rentevast periode en over maximaal het bedrag dat je nu nog schuldig bent of te wel over het actuele hypotheeksaldo. Uiteraard moet je dan de nieuwe hypotheek bij dezelfde geldverstrekker afsluiten.

Voor het meer te lenen bedrag betaal je dan uiteraard de actuele rente.

Vaak geldt dat je binnen zes maanden na verkoop van de huidige woning (en dus het aflossen van de oude hypotheek) de nieuwe hypotheek moet hebben afgesloten. Verder moet je het verzoek voor de verhuisregeling binnen een bepaalde periode bij de geldverstrekker kenbaar hebben gemaakt.

Elke geldverstrekker kent andere regelingen, informeer dus goed van te voren. Uiteraard kun je ook bij ons kantoor terecht.

Blijft de rente dan ook ongewijzigd? Dit zal niet altijd het geval zijn. Misschien verhuis je naar een duurdere woning en is er geen recht meer op Nationale Hypotheek Garantie (NHG) of valt de nieuwe hypotheek in een andere schuldmarktwaarde verhouding  (risicoklasse). De rente kan hierdoor iets wijzigen.

Korter dan tien jaar

Wanneer de resterende rentevast periode korter is dan 10 jaar dan kan er een probleem ontstaan. De betaalbaarheid wordt dan getoetst met een hogere rente (momenteel 5%) en hierdoor kun je minder lenen dan bij een nieuwe hypotheek met een minimale rentevast periode van 10 jaar. Bij sommige geldverstrekkers bestaat de mogelijkheid van rentemiddeling waardoor dit probleem kan worden opgelost.

Tip!

Ben je van plan om te verhuizen, neem dan even contact met ons kantoor op. Wij kunnen voor jou nagaan of het meenemen daadwerkelijk voordelig is, wat het betekent voor je leenruimte, of er mogelijk een bepaalde uitzondering geldt voor jouw specifieke hypotheek of situatie en waar je verder op moet letten.

Bel 0318-575573 voor het maken van een afspraak.

GDPR