Wat is het verschil tussen een annuïteiten en lineaire hypotheek?

Van der Horn Financiële Diensten B.V. > Informatie > Wat is het verschil tussen een annuïteiten en lineaire hypotheek?
verschil tussen een annuïteiten en lineaire hypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek betaalt u (zolang de rente niet wordt gewijzigd) elke maand hetzelfde brutobedrag. In het begin van de looptijd bestaat dit bedrag voornamelijk uit rente en weinig aflossing en aan het einde van de looptijd vooral uit aflossing en weinig rente.

De rente is fiscaal aftrekbaar, maar de aflossing niet. Hierdoor nemen de netto hypotheeklasten elke maand toe.

Bij een lineaire hypotheek lost u, uitgaande van een looptijd van 30 jaar, elke maand 1/360 van de oorspronkelijke lening af. Naast deze aflossing betaalt u hypotheekrente over de openstaande schuld.

Omdat deze schuld aan het begin van de looptijd het hoogst is, zijn de lasten in het begin ook het hoogst. Elke maand wordt de hypotheekschuld een stukje kleiner, zowel bruto als netto.
De hypotheekschuld daalt sneller dan bij een annuïteiten hypotheek. Nog een verschil is dat het maandbedrag bij de lineaire hypotheek gedurende looptijd niet gelijk blijft.

Welke vorm kiest u dan? Dat hangt af mede van uw financiële situatie, indien u de hogere lasten in het begin niet kunt betalen dan kan het zijn dat u genoodzaakt bent te kiezen voor een annuïteiten hypotheek. Speelt dit geen rol dan kunt u de vorm kiezen waar u zich het beste bij voelt, de lineaire hypotheek is een veiligere vorm dan de annuïteiten, doordat de hypotheekschuld sneller wordt afgelost. Verwacht u in de toekomst minder te gaan verdienen / werken, dan kan de lineaire hypotheek een goede keuze zijn.

GDPR