Zorgverzekering kiezen

Waar dien je op letten bij het kiezen van een zorgverzekering. Verwacht je bijna geen zorg nodig te hebben, of juist veel? Vind je een vrije keus van zorgaanbieders belangrijk?

Er zijn in Nederland drie type zorgverzekeringen, de restitutiepolis, de naturapolis en de beperkte naturapolis, ook wel budgetpolis genoemd.

Restitutiepolis

Voor de restitutiepolis (vrije keuze polis) of te wel een vrije keuze verzekering betaal je de meeste premie, maar je hebt dan ook de hoogste keuzevrijheid. Hier krijg je de kosten van zorg vergoed ongeacht of de zorgaanbieder een contract heeft met jouw verzekeraar. Let op: dit geldt voor je basisverzekering, voor de aanvullende verzekeringen kunnen andere regels gelden.

Naturapolis

Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder, dan kan het voorkomen dat je een deel van de rekening zelf moet betalen. Er wordt dan bijvoorbeeld maximaal vijfenzeventig procent vergoed, de rest moet jezelf betalen. De meeste verzekeraars hebben echter met veel zorgaanbieders een contract, je kunt van te voren uitzoeken of jouw zorgaanbieder een contract met jouw verzekeraar heeft.

De premie van dit type verzekering is lager dan een restitutiepolis.

Budgetpolis

Een budgetpolis is een variant op de naturapolis. Het aantal zorgaanbieders is klein en de vergoeding wanneer je naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder gaat, is lager dan bij een naturapolis.

De premie is laag aangezien de zorgverzekeraar heel doelmatig kan inkopen. Het kan voorkomen dat het ziekenhuis in jouw woonplaats niet is aangesloten waardoor je verder moet reizen naar een ander ziekenhuis.

Tips:

  • Weeg voor jezelf af of je veel of weinig zorg verwacht het komende jaar en of je het prettig vindt om zelf te kiezen waar je behandeld wordt.
  • Overweeg je een budgetpolis? Controleer dan eerst of er zorgaanbieders in jouw regio zijn gecontracteerd. Belangrijk wanneer je bijvoorbeeld geen eigen vervoer hebt.
  • Kijk ook naar andere knoppen waar je aan kunt draaien, zoals de omvang van je eigen risico of naar aanvullende en tandartsverzekeringen. Mogelijk passen die beter bij je als je kosten wilt besparen.
  • Word je doorverwezen door je huisarts, check dan of je wel wordt doorverwezen naar een gecontracteerde aanbieder.
  • Let op: budgetpolissen hebben vaak het woord ‘budget’ of ‘select’ in hun naam, maar soms ook niet

GDPR