Onafhankelijk hypotheekadvies

Van der Horn Financiële Diensten B.V. > Informatie > Onafhankelijk hypotheekadvies

Voor advies over een hypotheek kun je rechtstreeks naar een aanbieder gaan of kiezen voor een onafhankelijk adviseur. Maar wat is eigenlijk het verschil?

Sinds kort heeft de toezichthouder aangegeven dat het verschil duidelijk aangegeven moet worden. Een hypotheek afsluiten doe je meestal maar een paar keer in je leven en dan moet het duidelijk zijn wie wat doet en wat het kost. Daarom is de “vergelijkingskaart” in het leven geroepen.

Alle partijen moeten dit op hun website zetten en zo kunnen diensten en kosten eenvoudiger vergeleken worden.

Hoe werkt het ook alweer?

Geld voor een woning lenen in de vorm van een hypotheek doe je bij een hypotheekverstrekker. Dat kan een bank of verzekeraar zijn, maar ook een andere partij (zij worden regiepartijen genoemd) die bijvoorbeeld geld ophaalt bij grote beleggers zoals pensioenfondsen.

Verzekeraars en banken werken samen met een groot aantal onafhankelijke hypotheekadviseurs, maar hebben vaak zelf ook eigen hypotheekadviseurs in dienst.

Wat doen onafhankelijke adviseurs?

Onafhankelijke adviseurs vind je door het hele land. Dit kunnen grote ketens zijn, maar ook kleinere kantoren. Zij zijn op de hoogte van de hypotheekvoorwaarden van diverse aanbieders en kunnen daarom een vergelijking maken. Of te wel zij maken een selectie op basis van rente en voorwaarden. Zij bekijken welke hypotheek van welke aanbieder het beste bij jouw situatie past. Zo kan de verhuisregeling belangrijk zijn, of korting voor een energiezuinige woning. Wat zijn de mogelijkheden om in de toekomst de hypotheek aan te passen?

Vergelijkingskaart

Wanneer je een hypotheek nodig hebt, doe je er goed aan om de vergelijkingskaarten van partijen op te zoeken. Die kun je vinden op hun websites. Daarop lees je wat ze aanbieden en of ze onafhankelijk zijn.

Voorkeur

De meeste huizenkopers kiezen voor een onafhankelijke adviseur.

Betalen

Je betaalt zowel bij de adviseur van de aanbieder als bij de onafhankelijk adviseur een adviesfee. In de regel liggen de tarieven van de onafhankelijke adviseurs iets hoger omdat zij ook meer werk voor je verrichten: ze vergelijken immers de verschillende aanbieders met elkaar. Een oriënterend gesprek is in de regel gratis.

Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem contact op met ons kantoor (0318-575573) voor een gratis hypotheekgesprek.

GDPR