ZZP’er of zelfstandige en een hypotheek

Van der Horn Financiële Diensten B.V. > Informatie > ZZP’er of zelfstandige en een hypotheek
ZZP’er of zelfstandige en een hypotheek

Steeds meer mensen gaan als zelfstandig ondernemer aan de slag. Eigen baas zijn biedt tenslotte een hoop voordelen.

Bij het aanvragen van een hypotheek kan het echter een nadeel zijn. Immers de inkomsten kunnen per maand wisselen en dat is de reden dat geldverstrekkers extra kritisch naar een hypotheekaanvraag kijken en extra informatie zullen opvragen.

Zo willen zij weten hoelang u al werkzaam bent als zzp’er of zelfstandig ondernemer.
Hoe heeft de winst zich in de afgelopen jaren ontwikkeld?
In welke branche bent u werkzaam en hoe gaat het met die branche.

Geldverstrekkers wilde vroeger over drie jaar de cijfers zien, was u korter dan 3 jaar zelfstandig ondernemer of zzp’er dan ging vaak de deur direct dicht.

De afgelopen jaren zijn er diverse initiatieven ondernomen om het voor zzp’ers en zelfstandig ondernemers die korter dan 3 jaar zelfstandig werken makkelijker te maken een hypotheek te krijgen. Een belangrijk initiatief is dat van NHG (nationale hypotheek garantie), zij hebben een constructie bedacht waardoor het mogelijk is al na 1 jaar zelfstandig ondernemen in aanmerking te komen voor een hypotheek met NHG.

Zzp-/ zelfstandige hypotheek met NHG garantie.

Na 1 jaar zelfstandig ondernemen behoort een hypotheek tot de mogelijkheden. Er dient een toetsinkomen vastgesteld te worden door één van de drie door NHG aangewezen partijen (accountants). Het toetsinkomen bestaat uit een combinatie van loon uit eerdere dienstbetrekking en ondernemen + de inkomsten uit het lopende boekjaar.

De verklaring van het toetsinkomen wordt de inkomensverklaring ondernemer genoemd. Deze verklaring is verplicht voor ondernemers die 1 tot 3 jaar actief zijn.

Aan de hand van deze verklaring wordt uw maximale hypotheekbedrag berekend.

Verder gelden de overige eisen van NHG, o.a. een maximale koopprijs van de woning ad € 265.000,00 (2018).

Overigens zijn niet alle geldverstrekkers bereid om mee te werken aan deze regeling!

Voor zzp’ers / ondernemers die langer dan 3 jaar actief zijn en een hypotheek aanvragen met NHG kan gekozen worden voor een inkomensverklaring of IB-aangiftes van de afgelopen drie jaar. Overigens zijn er geldverstrekkers die altijd een inkomensverklaring verlangen.

Wilt u meer informatie, neem dan vrijblijvend contact op met ons kantoor.

ZZp-/ zelfstandige hypotheek zonder NHG-garantie.

Ook zonder NHG-garantie wordt het makkelijker een hypotheek te krijgen.

Bij langer dan drie jaar ondernemen wordt gekeken naar het gemiddelde inkomen over de afgelopen drie jaar, met als maximum het inkomen van het laatste jaar. Stel u verdiende in de afgelopen 3 jaar achtereenvolgens € 40.000,00, € 36.000 en € 28.000,00, dan is het gemiddelde € 34.666,66. Echter het inkomen van € 28.000,00 uit het laatste jaar is lager en dan zal dit inkomen het uitgangspunt zijn.

Veel geldverstrekkers vragen tegenwoordig geen jaarcijfers, belastingaangiftes en belastingaanslagen meer op. Zij vragen een inkomensverklaring op, deze verklaring kunt u aanvragen bij een door de geldverstrekker aangewezen partij. Deze partij vraagt de stukken, zoals jaarcijfers, IB-aangifte en Btw-aangifte, op en stelt het inkomen vast.

Het is per geldverstrekker verschillend hoe zij met de aanvraag om gaan. Sommige geldverstrekkers verlangen nog steeds dat u 3 jaar zelfstandig werkt, andere geldverstrekkers zijn soepeler.

Ook kan het zijn dat een geldverstrekker een afslag op het toetsinkomen toepast. Sommige laten dit afhangen van het aantal jaren dat u actief bent als zzp’er / ondernemer. Dan telt bijvoorbeeld 100% mee als u langer dan 3 jaar actief als ondernemer bent, 90% bij 2 tot 3 ondernemersjaren en 75% bij 1 tot 2 ondernemersjaren.

Sommige geldverstrekkers hanteren juist een afslag op de hoogte van de hypotheek, er kan als zzp’er / zelfstandige dan niet 100% maar bijvoorbeeld 75% van de marktwaarde worden geleend.

Een hypotheek als zzp’er / ondernemer is dus zeker mogelijk, goed advies is hierbij noodzakelijk.

Voor meer informatie kunt u contact met ons kantoor opnemen.

GDPR