Starter

Als u voor het eerst een eigen huis koopt, moet sinds 2013 de hele lening in uiterlijk 30 jaar zijn afgelost. Voor het aflossen is uitsluitend te kiezen uit een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek.

Bij de annuïteitenhypotheek betaalt u iedere maand een vast bruto bedrag (rente en aflossing) en dit bedrag bestaat geleidelijk uit steeds minder rente en steeds meer aflossing.

Bij de lineaire hypotheek betaalt u iedere maand een bruto bedrag (rente en aflossing) en dit bedrag bestaat uit een vast bedrag aan aflossing en geleidelijk minder rente. Hierdoor daalt u bruto maandlast in de loop van de jaren.

Eigen geld nodig
Nog een maatregel van de overheid is dat u in het vervolg eigen geld nodig heeft voor de aankoop van een woning. In 2017 is het hypotheekbedrag dat u kunt lenen maximaal 101% van de woningwaarde. (veelal het aankoopbedrag)

Dit percentage is in 2018 100%.

Het kopen van een huis brengt ook andere kosten met zich mee, zoals 2% overdrachtsbelasting, notariskosten, kosten Nationale Hypotheek Garantie (indien van toepassing), taxatiekosten, kosten voor het hypotheekadvies. Globaal kunnen deze kosten op 6% van de koopsom worden begroot. En u kunt maar 1% extra lenen in 2017!!

In veel gevallen zal bij de eerste hypotheek (kostengrens 2017 woning zonder energiebesparende voorzieningen € 247.450,00 / aankoopbedrag woning € 245.000,00) sprake zijn van Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Met een hypotheek met NHG leent u veilig en voordelig, dit kan soms wel 0,7% schelen op uw hypotheekrente.

Gebeurt er iets waardoor u de hypotheek niet meer kunt betalen en is dit niet uw schuld en moet u de woning verkopen, dan betaalt NHG het tekort als uw huis niet genoeg opbrengt. (restschuld)
Ook zien wij steeds vaker dat NHG de haircut-regeling toepast. Dit is een eenmalige deelaflossing door NHG op de hypotheek waardoor de hypotheek weer betaalbaar wordt gemaakt.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met ons kantoor.

 

Over Van der Horn Financiële Diensten

Jeroen van der HornOns verzekeringskantoor bemiddelt in alle particuliere en zakelijk verzekeringen en wij zijn gecertificeerd erkend hypotheekadviseur. Wij geloven in persoonlijke service en advies en zijn van mening dat alleen via deze werkwijze uw verzekeringen aansluiten bij uw persoonlijke omstandigheden. Lees verder...