Een huis kopen zonder eigen geld

Van der Horn Financiële Diensten B.V. > Informatie > Een huis kopen zonder eigen geld
Huis kopen zonder eigen geld

Een huis kopen zonder eigen geld. Is dat nog mogelijk? Sinds enige tijd is het meefinancieren van de zogenoemde kosten koper niet meer mogelijk. De overheid wil zo voorkomen dat de woning direct onder water staat. Wij leggen u bij Van der Horn Financiële Diensten, een bedrijf uit Ede, graag uit wat deze regeling inhoudt.

De beschermingsregel van de overheid die slaat op een huis kopen zonder eigen geld

Kocht men vroeger een woning van € 200.000,-? Dan mocht de hypotheek € 220.000,- bedragen. Bij een dalende woningmarkt ontstaat er direct een groot verschil tussen het hypotheeksaldo en de waarde van de woning. Dit wordt realiteit indien de woning verkocht moet worden door bijvoorbeeld een scheiding. Het is dus een beschermingsregel van de overheid en de geldverstrekkers dat een huis kopen zonder eigen geld eigenlijk niet meer mogelijk is.

De huidige regel van het aankopen van een huis

De regel is nu dat 100% van de marktwaarde casu quo aankoopprijs mag worden gefinancierd. Bij een woning van € 250.000,- zijn deze kosten globaal € 9.000,-. Hierbij zitten de overdrachtsbelasting, de kosten van de notaris, een taxatie en hypotheekadvies bij inbegrepen. Bij een woning van € 350.000,- zijn deze kosten € 11.000,-. Hoe duurder de woning hoe hoger de kosten koper. Deze kosten dienen dus zelf betaald te worden.

Hoe zit het met een huis kopen zonder eigen geld?

De kosten koper zullen altijd zelf betaald moeten worden. Een schenking van de ouders kan de oplossing zijn, indien er geen eigen geld is. Ouders mogen maximaal € 103.643,- (2020) belastingvrij schenken aan kinderen tussen de 18 en 40 jaar voor de aankoop van een eigen woning. Zo kunt u een huis kopen zonder eigen geld. Ook bestaat de mogelijkheid de kosten van de koper te financieren middels een doorlopend krediet. Dit is in onze ogen niet de oplossing, de beschermingsregel is er immers niet voor niets. Verder zal dit veelal niet opgaan, aangezien een doorlopend krediet van invloed is op het maximale hypotheekbedrag. Indien u dus op het salaris maximaal € 350.000,- kan lenen en voor de kosten voor de koper een doorlopend krediet van € 11.000,- wenst af te sluiten, zal het gevolg hiervan zijn dat het maximale hypotheekbedrag van € 350.000,00 daalt naar € 300.000,00.

De oplossing voor het kopen van een huis zonder eigen geld

Deze oplossing voor het kopen van een huis zonder eigen geld, is dus alleen geschikt indien er op het salaris meer geleend kan worden dan er aan hypotheek nodig is. Er moet dan op het salaris voldoende ruimte zijn om ook de lasten van het doorlopende krediet te kunnen betalen. Onze voorkeur gaat dan uit naar iets langer doorsparen.

De verschillen tussen geldverstrekkers

Verder is er nog een verschil bij geldverstrekkers of zij 100% van de aankoopprijs verstrekken of 100% van de getaxeerde marktwaarde. Bij 100% van de koopsom is er geen speling, bij 100% van de getaxeerde marktwaarde wel. Stel, u koopt een woning van € 250.000,- (koopprijs) en u laat de woning taxeren (dit moet toch gebeuren voor de hypotheek) en de taxateur komt uit op een marktwaarde van € 257.500,-. Bij de geldverstrekker die 100% van de marktwaarde aanhoudt mag u nu € 257.500,- aan hypotheek nemen, waardoor u € 7.500,- aan kosten koper mee kunt financieren. Overigens maken wij in de praktijk mee dat tussen de koopprijs en de getaxeerde marktwaarde niet echt veel verschil zit.

Welke opties heeft u bij het kopen van een huis zonder eigen geld?

Verder kent een beperkt aantal geldverstrekkers de mogelijkheid om ouders garant te laten staan. Bij deze vorm wordt ook gekeken of de ouders voldoende financiële middelen hebben. Verder dient u een minimaal deel van de hypotheek zelf te dragen en wordt er een termijn voor de garantstelling van de ouders besproken. Bij voldoende kapitaal kunnen uw ouders ook voor bank spelen en sluit u een familiehypotheek bij uw ouders af. U kunt alles lenen of een deel bij uw ouders of familie en een deel bij de bank. Zoals u kunt lezen zijn er voldoende mogelijkheden als u een huis wilt kopen zonder eigen geld, maar besef dat de beschermingsregels er niet voor niets zijn. We geven als verzekeringskantoor hier graag meer duidelijkheid over, zodat u weet waar u aan toe bent.

Vraag naar de mogelijkheden

Wilt u een huis kopen zonder eigen geld? Profiteer dan van het advies van ons kantoor uit Ede. Ontvangt u graag meer uitleg over een ander onderwerp, zoals het oversluiten van een bestaande hypotheek? Of bent u benieuwd naar de laagste hypotheekrente rondom Ede? Neem dan contact met ons op en bel naar 0318575573 of stuur een e-mail naar info@hornfd.nl.

GDPR