Auto uitlenen? Hier moet je opletten

Van der Horn Financiële Diensten B.V. > Informatie > Auto uitlenen? Hier moet je opletten

Auto uitlenen? Hier moet je opletten!

Een vriend vraagt of hij je auto even mag lenen om iets op te halen De buurman heeft een lekke band en heeft met spoed een auto nodig. Of een van de kinderen wil graag de auto naar de sportclub meenemen. Weet jij hoe ze dan verzekerd zijn?

Een kwart van de mensen die hun auto weleens uitlenen denkt dat degene die de auto leent verzekerd moet zijn. Maar dat is niet zo. In geval van een schade is het jouw eigen autoverzekering die aangesproken zal moeten worden. Stel de buurman botst tegen een geparkeerde auto, dan zal de schade van tegenpartij op jouw verzekering geclaimd moeten worden.

Gevolg? Een terugval in de door jou opgebouwde schadevrije jaren (5 jaar) en wellicht daalt de BM-korting ook! Dit kan tot een forse extra premie leiden. Het kan dan voordeliger zijn om de schade zelf te betalen. Je kunt daarover afspraken maken met degene die je auto leent.

Maar de schade aan jouw eigen auto dan? Is de auto alleen WA of Beperkt Casco-verzekerd, dan dekt de autoverzekering niet de schade aan de eigen auto door eigen schuld (van de bestuurder). Dit is uiteraard ook het geval wanneer jij zelf achter het stuur zit, maar nu veroorzaakt de gastbestuurder de schade.

De gastbestuurder kan niet zijn of haar aansprakelijkheidsverzekering particulieren (AVP) aanspreken, want schade veroorzaakt door een motorvoertuigen is uitgesloten. Stel de schade aan jouw auto is € 5.000,00, wie draait hier dan voor op? Zal de gastbestuurder zeggen ik heb de schade veroorzaakt en ga dit uit eigen zak betalen?

Jonger dan 24
Leen je jouw auto uit aan iemand die jonger is dan 24 jaar, bijvoorbeeld aan je kinderen, dan kan er sprake zijn van een hoger eigen risico. Sommige verzekeraars hogen het eigen risico dan met bijvoorbeeld € 250,00 op.

Regelmatige bestuurder wijzigt
Stel een van de kinderen wordt de regelmatige bestuurder dan dient dit aan de verzekeringsadviseur doorgegeven te worden. Zo voorkom je problemen bij een schade, de regelmatige bestuurder is immers bij het aanvragen van de verzekering opgegeven en de premie is o.a. hierop gebaseerd. De verzekeringsmaatschappij dient bij een wijziging van de bestuurder te worden geïnformeerd. Zeker indien de bestuurder jonger is dan 24 jaar!

Bij vragen kun je uiteraard contact met ons kantoor opnemen onder telefoonnummer 0318-575573

GDPR